Sosiaalityö on luonteeltaan muutosta tukevaa työtä, jonka tavoitteena on yhdessä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen kanssa lieventää elämäntilanteen vaikeuksia, vahvistaa yksilöiden ja perheiden omia toimintaedellytyksiä ja osallisuutta.

Ammatillinen tukihenkilötyö

Ammatillisella tukihenkilötoiminnalla tarkoitetaan lapsen, nuoren tai täysi-ikäisen kanssa tehtävää aikuisjohtoista ammatillista tukityötä, kuten keskusteluapua sekä yhdessä tekemistä ja toimimista. Pyrkimys on tukea asiakasta luottamuksellisten vuorovaikutussuhteiden luomisessa, opastaa arjentaitoihin, motivoida koulunkäyntiin, työnhakuun ja edistää elämänhallintaa.

Tukihenkilötyöskentely voi olla alaikäisten asiakkaiden kohdalla joko sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain mukainen avohuollon tukitoimi. Aikuisasiakkaiden kohdalla tukihenkilö toimii sosiaalihuoltolain mukaisena tukitoimena. 

Tukityöskentelyä toteutetaan yhteistyössä asiakkaan, huoltajan, sosiaalitoimen ja muun yhdessä sovitun verkoston kanssa. 

Perheohjaus

Perheohjauksella pyritään tukemaan perheen arjen vakautta turvaten lasten asuminen kotona. Työskentelyssä tuetaan perheenjäsenten välistä vuorovaikutusta. Työskentelyn tavoitteet määrillään palaverissa, johon osallistuvat perhe, sosiaalitoimen edustajat ja Fido Oy:n työntekijä. Työskentely toteutetaan pääsääntöisesti perheen arkiympäristössä.

Maahanmuuttajatyö

Työskentelyllä pyritään tukemaan maahanmuuttajien sopeutumista elämään ja toimimaan uuden kotimaansa yhteiskunnassa. Maahanmuuttajia avustetaan erilaisissa asioinneissa sekä tutustutetaan heitä oman asuinalueensa palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Lapsen ja vanhemman väliset valvotut ja tuetut tapaamiset sekä valvotut vaihdot

Valvottujen ja tuettujen tapaamisten järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain 27 §:ään. Lapsen ja vanhemman välisten tapaamisten valvonnalla huolehditaan siitä, että lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 2 §:ssä tarkoitettu tapaamisoikeus toteutuu lapsen edun mukaisesti. 

Jälkihuollontuki

Jälkihuollontuki on pitkälti saman tyyppistä kuin ammatillinen tukihenkilötyö. Palvelun kohteena ovat pääsääntöisesti 18-25 vuotiaat lastensuojelun jälkihuollon piirissä olevat nuoret.

Jälkihuollontuen tavoitteena on tukea nuoren itsenäistymistä, jota toteutetaan nuorelle mielekkään tekemisen ja keskustelujen avulla. Esimerkiksi liikunnan harrastaminen, ruuanvalmistus ja sen opettelu yhdessä, ohjeistaminen virastoasioinneissa ja jatkosuunnitelmien pohdinta.

Edunvalvonta lastensuojelu- ja rikosprosessissa

Edunvalvojan sijaista on haettava tilanteessa, jossa huoltaja ei voi puolueettomasti toimia lapsen edunvalvojana lastensuojelu- tai rikosasiassa. Fido Oy:n työntekijällä on kelpoisuus toimia edunvalvojan sijaisena sekä lastensuojelu että rikosprosessissa. Edunvalvontaa tehdään tiiviissä yhteistyössä sosiaalitoimen ja muiden prosessissa mukana olevien tahojen kanssa. Edunvalvojan tehtävänä on saada lapsen ääni kuulluksi häntä koskevissa asioissa ja rikosprosesseissa ottaa kantaa rangaistus- ja vahingonkorvausvaatimukseen

Psykologi- ja psykoterapiapalvelu

Toistaiseksi tauolla

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita